ontwerp


De Wilmont kachel is een uniek vormgegeven houtkachel met speciale bufferkokers die het hout herbergen en automatisch aanvoeren. De kachel zelf werkt volgens het principe van een houtvergasser, met een hoofdverbrandingskamer én een naverbrandingskamer: de wervelkamer. Deze zorgt voor een optimale verbranding van de vlam.

Hoofdverbrandingskamer

De hoofdverbrandingskamer bevindt zich achter de ronde hoofddeur links. Deze heeft de kenmerken van een normale houtkachel, zoals een rooster, aslade, en deur met ruit. Hierin bevindt zich het brandend hout en houtskool. De vlam ontwijkt echter niet naar boven maar naar de zijkant, en gaat daar de wervelkamer in.

Wervelkamer

De natuurlijke schoorsteentrek zorgt ervoor dat de vlam de wervelkamer rechts van de hoofdverbrandingskamer in wordt gezogen. Hier worden de rookgassen naverbrand met een zeer hoge temperatuur van 1000 tot 1200 graden Celsius, onder toevoeging van extra lucht. Deze naverbranding zorgt voor een zeer hoog verbrandingsrendement en een zeer lage uitstoot van koolmonoxide. Het is dus een zeer schone kachel.

Bufferkokers

Op de hoofdverbrandingskamer zijn drie bufferkokers geplaatst. Deze geven de Wilmont houtkachel een deel van zijn unieke uiterlijk. Via deksels aan de bovenkant vult u de bufferkokers met houtblokken. In elke koker staat een toren van houtblokken. De onderste blokken staan in het vuur, op de houtskool, en branden langzaam op. Naarmate de verbranding vordert verzwakken de blokken. Ze brokkelen af en breken uiteen, waardoor de toren houtblokken in de bufferkoker steeds verder zakt.

Aanvoer van hout

De aanvoer van houtblokken in het vuur verloopt op natuurlijke wijze. Zonder regeling, zonder gevoelige techniek of bewegende delen en niet onbelangrijk: zonder dat u iets hoeft te doen nadat u de houtkokers hebt gevuld. Dit proces gaat door tot de gehele toren is opgebrand. Deze continue aanvoer van hout op het juiste moment zorgt voor een constant verbrandingsproces. Dit draagt bij aan een hoog rendement en comfortabele warmte.

Warmtewisselaar

De vlam verbrandt nagenoeg volledig in de wervelkamer en verlaat de wervelkamer als hete verbrandingsgassen (ook: rookgassen). De hete gassen gaan via een warmtewisselaar naar de schoorsteenpijp. De warmtewisselaar haalt de meeste warmte uit de verbrandingsgassen. Hij is deels aan de achterkant en deels boven de wervelkamer gebouwd en is te herkennen aan de robuuste koelribben.

Warmteafgifte

De koelribben van de warmtewisselaar zorgen ervoor dat een groot deel van de warmte via convectie wordt afgegeven aan de ruimte waarin de kachel staat opgesteld. Convectie betekent dat lucht tussen de koelribben stroomt, opwarmt en opstijgt. Deze opstijgende lucht zuigt weer lucht aan, waardoor een verticale ‘wind’ de kachel afkoelt en de lucht in de kamer verwarmt. Ook via straling wordt warmte aan de ruimte afgestaan. De Wilmont houtkachel is hiermee dus geen pure stralingskachel, maar ook geen pure convectiekachel. Hij maakt gebruik van beide principes om de warmte aan de kamer af te staan.